Wat is paardrijden?
Het doel van paardrijden is het versterken van het zelfvertrouwen van de cliënt. Er dient een vertrouwensband te worden opgebouwd tussen paard en cliënt en tussen paard en cliënt dient een samenwerkingsrelatie te ontstaan. Cliënten leren dus ergens anders op te vertrouwen en ze leren samenwerken. De cliënten leren dat ze rustig moeten zijn bij het paard en niet angstig of onrustig. Zijn ze dat op een paard, dan is een paard dat ook. Voor beide partijen moet het plezierig zijn om samen te werken, zodat er een ontspannen combinatie ontstaat die harmonie uitstraalt.
Een ander woord voor harmonie is balans. Zowel paard als ruiter moeten in alle opzichten (fysiek, mentaal, energetisch) in balans zijn.
De cliënten wordt aangeleerd een positieve instelling te hanteren. Een positieve instelling werkt stimulerend. Een negatieve houding werkt demotiverend en dus stagnerend. Door met een positieve blik te kijken naar jezelf, naar anderen en je omgeving, trek je positieve energie aan. Een positieve instelling is noodzakelijk voor een goede verstandhouding met het paard en voor een gunstige ontwikkeling voor de cliënt en het paard. Bij samenwerking en harmonie past geen negativisme zoals dwang, agressie, angst, onvriendelijkheid, ongeduld, intolerantie, enz.
Verder krijgt de cliënt lichamelijke beweging, wat goed is voor de gezondheid.